Pırlanta Hakkında

27-02-2018 13:56
Pırlanta Hakkında

Her kadının hayalinde bir pırlanta yüzük vardır.

Pırlanta yüzükler, evlilik teklifi ya da nişan gibi önemli günlerin simgesi olarak biliniyor. Bunun yanı sıra kadınlar için özel gün hediyelerinde de pırlanta modelleri ilk sıralarda yer alıyor. Pırlanta yüzük modellerini oldukça büyük bir ürün yelpazesi ile beğeninize sunuyoruz.

Kadınların en çok beğendiği takılar arasında yer alan pırlanta yüzükler, kalitesi ile ön plana çıkar. Pırlanta yüzük seçerken birçok kişi zorlanıyor. Fakat belli başlı özelliklerini bildiğinizde, kaliteli bir pırlanta yüzük satın almanız kolaylaşacaktır. 

En değerli madenlerin ilk sıralarında pırlanta ürünler yer alır. Pırlanta yüzük seçimi yaparken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle kişinin beğenileri ön planda tutulmalı, aynı zamanda ayırabileceğiniz bütçeyi de göz önünde bulundurmalısınız.  

Pırlanta kesim modelleri birbirinden farklıdır. Pırlanta yüzük kesimi ayrıca fiyatta ve kalitede de belirleyici bir özelliktir. Fakat öncelik kişinin beğendiği kesim modellerinden yana olmalıdır. Yuvarlak kesim pırlanta yüzükler, en sık tercih edilen pırlanta yüzük kesimdir.

Pırlanta yüzüğün değerini ve fiyatını ilk sıralarda belirleyen özelliği karat değeridir. Piyasada bulunan pırlanta yüzüklerin karat değerleri en önemli belirleyicidir. Karat değeri kişinin bütçesi ile de doğru orantılıdır. Çünkü karat ağırlığı artış gösterdikçe, fiyatlar da o seviyede artar. 

Evlenme teklifi, sevgililer günü, söz-nişan, doğum günü gibi özel günlerde genellikle 0,10 – 0,30 karat ağırlığındaki pırlanta yüzükler tercih ediliyor. Pırlantalı yüzük modelleri de karata göre değişiklik gösteriyor. Sadece pırlanta tektaş yüzükler olduğu gibi, kenarlarında minik pırlanta taşlar ile çevrelenmiş, gösterişli pırlantalı yüzük modelleri de var.

Elmas ile Pırlanta Arasındaki Fark Nedir?

Pırlanta elmas madeninin belirli bir formda işlenmiş halidir. Bir başka deyişle elmas, doğandan çıktığı haliyle pırlantanın hammaddesidir. Elmas kıymetli taşlar arasında en eski olanıdır. Ülkemizde pek çok kimse, elmas ve pırlantanın iki farklı taş olduğunu zanneder, oysa ikisi de aynı taştır, yalnızca kesim şekilleri farklıdır. Bilinenin aksine, aynı kalite standartlarına sahip olan pırlanta ve elmastan; pırlanta, elmasa göre daha değerli ve pahalıdır.

 

Pırlanta, 1919'da Marcel Tolkowsky tarafından yaratılan kesime verilen isimdir. Bu kesimde ışık, taşın içinde kırılır ve olağanüstü bir ateş ve parlaklık vererek geri yansır. Bu brillant kesiminde, pek çok değişik biçim elde etmek mümkündür. Ancak, 57 yüzeyli yuvarlak kesim, en çok kullanılan kesimdir. Fantazi kesim olarak adlandırılan diğer kesimler; oval, damla, prenses, markiz, oktagon, kalp ve baget gibi kesimlerdir.

 

Ülkemizde elmas kesim olarak bilinen kesim, dünyada gül kesim diye bilinir. Bu kesim, Türkiye'de yaygın olarak kullanılmış ve nesilden nesile aktarılmıştır. Antik tasarımlı mücevherlerde görülen gül kesimin altı düzdür. Bu kesimin 12 ile 37 arasında değişen cilalı yüzeyi (faset) vardır. Elmasa çarpan ışık sadece yüzeyden yansıdığı için, pırlantadan fışkıran ateş ve parlaklık gül kesimde bulunmaz.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.